Pijn is een natuurlijk beschermingsmechanisme. Het is een waarschuwingssignaal dat ons erop attent maakt dat er ergens iets niet goed gaat en dat ons ervoor behoedt om risico’s te lopen. Als pijn langer aanhoudt dan we op basis van een normaal hersteltijd verwachten, spreken we van chronische pijn. Die pijn heeft geen signaalfunctie meer, maar zorgt er wel voor dat onze kwaliteit van leven sterk achteruitgaat. Zo bepaald chronische pijn al snel de mate van activiteit bij het boodschappen doen, sporten of het doen van het huishouden.  Chronische pijn treffen we in velerlei vormen aan, van hoofdpijn tot reumatische pijn.  En, hoewel niet iedere pijn te verhelpen is, kan het ook anders.

Een osteopaat stelt naast de gevolgen van pijn, de oorzaak en optimale conditie van de regelmechanismen van het lichaam centraal. Met oog op bevordering van het zelfherstellend vermogen worden zowel de oorzaak als de instandhoudingfactoren van de pijn behandeld.

Indicaties:

 • Spanninghoofdpijn, nek hoofdpijn en migraines;
 • Thoracic outlet syndroom;
 • Tietze-syndroom;
 • A-specifieke maag-darmklachten, prikkelbare darm syndroom;
 • Fibromyalgie, weke delen rheuma;
 • Chronische neus- en voorhoofdsholteontsteking;
 • Lage rugpijn;
 • Zwangerschapsgerelateerde rug-, bekken-, beenpijn;
 • Stuit- of staartbeen pijn
 • RSI/CANS, arm-, nek-, schouderklachten;
 • Kaakgewicht pijn en klachten;
 • Milde gewrichtsontstekingen, RA, arthrose heup/knie;
 • Post-operatieve (rest)klachten;
 • Carpaal tunnelsyndroom, tennis- en golferselleboog, slijmbeurs- en achillespeesontsteking;

De ontwikkeling van chronische pijn wordt uiteindelijk bepaald door de samenhang tussen diverse regelmechanismen in uw lichaam, zoals het autonome zenuwstelsel, (neuro)hormonaal en immuunsysteem, bloedvaten en het spijsverteringsysteem. Als één van deze systemen niet goed functioneert – bijvoorbeeld als gevolg van een ongeluk, stress, een operatie of veroudering – kan dat vergaande gevolgen hebben voor de andere. Bij een disfunctie van de galblaas of prikkeling van het middenrif kan iemand de pijn bijvoorbeeld ter hoogte van de (rechter) schouder ervaren. Bij blindedarmontsteking wordt bij lokale ontsteking de pijn gevoeld rondom de in de lies of heupstreek, vanwege de zenuwuiteinden in de blindedarm en de overschakelingen binnen het zenuwstelsel. Prikkeling van het grote aantal vrije zenuwuiteinden kan zo ook leiden tot referred pijn in de onderrug.

Oorzaken van chronische pijn
Bij chronische pijn dient eerst de medische oorzaak van de pijn te worden uitgesloten. Daarom is voor u en voor ons een goed contact met uw huisarts en of specialist. Oorzaken van chronische pijn zijn:

 • Ontstekingsreactie of druk- of tractiebelasting in het houdings- en bewegingsapparaat;
 • Chronische ontsteking in of rondom een orgaan;
 • Een ziekte of aandoening in een van bovenstaande lichaamssystemen;
 • Bindweefselvergroeiing of beschadiging van de vrije zenuwuiteinden, als gevolg van eerdere operaties;
 • Een stoornis in de normale bewegingsmogelijkheden van de gewrichten, maar ook in het glijmechanisme van bijvoorbeeld de slokdarm, maag en of darmstelsel kunnen aanleiding geven van tot een vaag omgeschreven chronische pijnsyndroom.

Osteopathie bij chronische pijn
Het eerst een diagnostisch consult vangt aan met een zorgvuldig vraaggesprek naar uw klachtengeschiedenis en de gevolgen van de chronische pijn. Daarnaast verricht de osteopaat een volledig manueel onderzoek. Daarbij onderzoekt hij  dus niet alleen de lichaamsregio waar de klacht of pijn zich bevindt, maar ook de systemen die daarmee verbinding houden. Zo brengt hij in kaart wat de klacht veroorzaakt én waardoor (zelf)herstel wordt belemmerd of vertraagd. Ook kan de osteopaat gebruik maken van een aantal klinische meetinstrumenten. Na het onderzoek laat de osteopaat u weten wat zijn bevindingen zijn, en welk behandelplan daarbij past. Vaak blijkt dat de oorzaak van de klacht zich op een andere plek bevindt dan de lokale pijn.

Ook bij de behandeling gebruikt de osteopaat vooral zijn handen. Daarvoor hanteert hij diverse technieken aan zachte manipulaties:

 • Pariëtale technieken, gericht op bewegingsstoornissen binnen het houdings- en bewegingsapparaat;
 • Viscerale technieken, gericht op herstel van de ligging van organen en hun relaties met het skeletsysteem. En
 • Craniale (cranio-sacrale) technieken, gericht op de blokkades binnen de verbindende bindweefselstructuren in het lichaam, ter herstel van het natuurlijke bewegingsritme en de bewegingsvrijheid van onder meer de schedelbeenderen.

Oefeningen voor thuis, aanpassing van voedingsgewoonten en/ of een leefstijladvies kunnen onderdeel van de behandeling uitmaken.

De behandeling van de osteopaat is erop gericht om het natuurlijk evenwicht te herstellen zodat u snel weer beter functioneert. Na de behandeling heeft uw lichaam tijd nodig om te herstellen. Daarom vinden de behandelingen veelal niet direct na elkaar plaats. Gemiddeld zijn er 5-6 behandelingen nodig, met steeds langere tussenpozen.

Een afspraak maken?
Om een afspraak te maken bij één van de praktijken van OsteoMedica Gezondheidszorg, heeft u officieel geen verwijzing nodig van de huisarts. Wij raden u echter wel aan om dit met uw huisarts te overleggen; hij houdt immers een dossier bij van uw gezondheidstoestand en het is van belang dat hij op de hoogte blijft van uw klachtenontwikkeling.

De behandelingen door OsteoMedica worden door de meeste ziektekostenverzekeraars vanuit de aanvullende verzekering (geheel of gedeeltelijk) vergoed.