Osteopathie is het afgelopen decennium de complementaire geneeswijze in opmars. Twee mogelijke redenen hiervan zijn: Door de nieuwe media praten patiënten gemakkelijker met elkaar over de diverse behandelmogelijkheden voor hun klachten, de osteopathie komt hier vaak positief uit. Daarnaast is er sprake van een toenemende bekendheid met osteopathie van de andere medische- paramedische en complementaire beroepen. Meer en meer worden mensen met klachten door vrienden en bekenden als ook door diverse medici doorverwezen naar de osteopaat.

Dat de osteopathie vaak succesvol is komt door de combinatie van, het complementair zijn met het daarbij behorende anders kijken naar de persoon met zijn of haar klachten. Ten tweede maakt de osteopathie ook gebruik van regulier medische kennis zoals bijvoorbeeld huisartsen of fysiotherapeuten die gebruiken. De osteopathie ligt dus dicht tegen de meer bekende behandelwijzen aan. Ten derde is het vaak de osteopaat die door zijn zienswijze beter in staat is uitleg te geven aan de patiënt over het ontstaan en niet genezen van de lichamelijke klachten.

Indicaties:

 • Spanninghoofdpijn, nek hoofdpijn en migraines;
 • Thoracic outlet syndroom;
 • Tietze-syndroom;
 • A-specifieke maag-darmklachten, prikkelbare darm syndroom;
 • Fibromyalgie, weke delen rheuma;
 • Chronische neus- en voorhoofdsholteontsteking;
 • Lage rugpijn;
 • Zwangerschapsgerelateerde rug-, bekken-, beenpijn;
 • Stuit- of staartbeen pijn
 • RSI/CANS, arm-, nek-, schouderklachten;
 • Subacuut gewrichtletsel aan enkel, knie, schouder, elleboog en pols;
 • COPD/Astma;
 • Kaakgewicht pijn en klachten;
 • Milde gewrichtsontstekingen, RA, arthrose heup/knie;
 • Post-operatieve (rest)klachten; meniscetomie, heupprothese;
 • Carpaal tunnelsyndroom, tennis- en golferselleboog, slijmbeurs- en achillespeesontsteking;
 • Prenatale zorg, KISS-syndroom, voorkeurshouding, (pseudo)reflux;
 • Doorbloedingsstoornissen in armen en/of benen.

Wat is osteopathie?
Uw gezondheid wordt bepaald door de samenhang met diverse regelsystemen in uw lichaam, zoals het zenuwstelsel, (neuro)endocriene, hart en bloedvaten, longen en ademhaling, spieren en gewrichten en het spijsverteringsysteem. Als één van deze systemen niet goed functioneert – bijvoorbeeld als gevolg van een kneuzing, verdraaiing, bevalling, ongeluk, stress, een operatie of veroudering –  kan dat vergaande gevolgen hebben voor de andere. De osteopaat is gespecialiseerd in de samenhang met de systemen onderling. Hij onderzoekt dus niet alleen het lichaamsdeel waar de klacht zich bevindt, maar ook de systemen die daarmee verbinding houden. Zo brengt hij in kaart wat de klacht veroorzaakt én waardoor (zelf)herstel wordt belemmerd of vertraagd. Onderzoek kan bijvoorbeeld duidelijk maken dat rugklachten in feite worden veroorzaakt door een spastische darm of dat migraine het gevolg is van vastzittende gewrichtjes in de nek. De behandeling van de osteopaat is erop gericht om het natuurlijk evenwicht te herstellen zodat u snel weer beter functioneert.

Heeft u enig idee hoeveel ons lichaam beweegt? En dan gaat het niet alleen om alle handelingen die u bewust verricht, zoals lopen, bukken of tillen, maar ook om die onbewuste bewegingen, zoals het samentrekken van de hartspier, het bewegen van de nieren in het ritme van de ademhaling of de beweging van de darmen waardoor het voedsel  wordt voortbewogen. Het is voor uw gezondheid van groot belang dat alle structuren in het lichaam vrij kunnen bewegen. Als dit niet zo is, kunnen er klachten ontstaan. Wist u bijvoorbeeld dat nek en schouderklachten vaker ontstaan in combinatie met (milde) maag- of galblaasproblematiek? En dat als uw nieren niet vrij kunnen bewegen dit chronische rugklachten kan veroorzaken of uitstralende pijn in de lies of het been? Gelukkig kan uw lichaam zich meestal aanpassen aan deze omstandigheden. Maar, als uw lichaam zich op den duur te veel moet aanpassen, kunnen gezondheidsklachten ontstaan.

De osteopaat gaat op zoek naar vermindering van de bewegingsfuncties van uw lichaam en kan de beweging in de weefsels herstellen, waardoor de natuurlijke tendens tot zelfherstel van het lichaam terugkeert.

Hoe gaat de osteopaat te werk?
Voordat de behandeling begint, heeft de osteopaat een eerste consult met u. In dit consult brengt hij de klachten zorgvuldig in kaart door een gesprek en een onderzoek naar de beweeglijkheid van en in uw lichaam; dit is nagenoeg pijnloos. Ook maakt de osteopaat gebruik van een aantal medische meetinstrumenten. Na het onderzoek laat de osteopaat u weten wat zijn bevindingen zijn, en welke behandelplan daarbij past. Vaak blijkt dat de oorzaak van de klacht zich op een andere plek bevindt dan de lokale pijn of ongemak.

Bij de behandeling gebruikt de osteopaat vooral zijn handen (‘hands-on’). Er zijn drie behandeltechnieken die binnen de  osteopathie worden gebruikt:

 • Pariëtale technieken, gericht op bewegingsstoornissen binnen het houdings- en bewegingsapparaat;
 • Viscerale technieken, gericht op herstel van de ligging van organen en hun relaties met het skeletsysteem; en
 • Craniale (osteopatische) technieken, gericht op de blokkades binnen de verbindende bindweefselstructuren in het lichaam, ter herstel van het natuurlijke bewegingsritme en de bewegingsvrijheid van onder meer de schedelbeenderen.

Oefeningen voor thuis, aanpassing van voedingsgewoonten en/ of een leefstijladvies kunnen onderdeel van de behandeling uitmaken. Na de behandeling heeft uw lichaam tijd nodig om te herstellen. Daarom vinden de behandelingen veelal niet direct na elkaar plaats. Gemiddeld zijn er 4-5 behandelingen nodig, met steeds langere tussenpozen.

Een afspraak maken?
Om een afspraak te maken bij één van de praktijken van OsteoMedica Gezondheidszorg, heeft u officieel geen verwijzing nodig van de huisarts. Wij raden u echter wel aan om dit met uw huisarts te overleggen; hij houdt immers een dossier bij van uw gezondheidstoestand en het is van belang dat hij op de hoogte blijft van uw klachtenontwikkeling.

De behandelingen door OsteoMedica worden door de meeste ziektekostenverzekeraars vanuit de aanvullende verzekering (geheel of gedeeltelijk) vergoed.