Craniale Osteopathie is een onderdeel van het totale osteopatische concept. Helaas zijn er nogal wat verschillende visies voor dit deel van de osteopathie in omloop. Er zijn zelfs therapeuten die geen osteopatische achtergrond hebben die een soort craniale therapie bedrijven. Mede door deze onduidelijkheid hebben we bij osteomedica besloten de craniale osteopathie apart kort toe te lichten.

Wat is precies craniale osteopathie?
Tijdens de osteopatische behandeling zal de osteopaat op zoek gaan naar  de beweeglijkheid van het lichaam. Als onderdeel daarvan zal ook de beweeglijkheid van de schedelbotten, hersenvliezen, ruggenmergsvlies en de liquorpulsatie onderzocht worden (het craniale systeem). Natuurlijk is het twijfelachtig of we daadwerkelijk deze beweeglijkheid kunnen voelen. Hoewel, als we proberen braille te lezen, dan kunnen we ook twijfelen over de mogelijkheid daarvan. Ook wanneer we in een druk café iemand proberen te verstaan die verder van ons af staat, kunnen we door ons meer te richten op deze persoon toch horen wat hij zegt, ondanks de pratende mensen die er tussen staan. Wellicht is met deze twee voorbeelden iets meer te begrijpen dat getrainde osteopaten toch meer kunnen voelen dan sceptici voor mogelijk houden. Wetenschappelijk is er nog weinig bewijs voor deze manier van onderzoeken en behandelen.

Toch blijft deze vorm van onderzoek en behandelen nog altijd onderdeel van de osteopatische behandeling daar de resultaten een zeer goede aanvulling kunnen zijn op de overige osteopatische technieken. Waarschijnlijk schieten we als wetenschapper nog te kort om deze methode wetenschappelijk te kunnen onderbouwen.

Als de osteopaat gebruik maakt van de craniale osteopatische technieken zal hij zijn handen in eerste instantie zeer zacht op het hoofd plaatsen om aldaar een algemene indruk te krijgen over de patiënt zijn craniale systeem. Vervolgens kan de patiënt zijn handen verplaatsen naar een andere lichaamsregio. Middels zachte druk probeert de osteopaat de beweeglijkheid van dit systeem te bevorderen.

Een afspraak maken?
Om een afspraak te maken bij één van de praktijken van OsteoMedica Gezondheidszorg, heeft u officieel geen verwijzing nodig van de huisarts. Wij raden u echter wel aan om dit met uw huisarts te overleggen; hij houdt immers een dossier bij van uw gezondheidstoestand en het is van belang dat hij op de hoogte blijft van uw klachtenontwikkeling.

De behandelingen door OsteoMedica worden door de meeste ziektekostenverzekeraars vanuit de aanvullende verzekering (geheel of gedeeltelijk) vergoed.